Salt Spray | Caleb Johnson Studio | Maine Architects

Salt Spray

← Back to projects

Salt Spray

A creative Maine couple was looking to downsize their family home when they came across an outdated ranch-style property with incredible Cape Elizabeth views.

First the view and then the rest.

The house was dark, overly compartmentalized, and riddled with issues like moisture and rodents. The fundamental organization of the space needed a full gut renovation, to take advantage of the sweeping coastal views. The project became about taking a dated space and moderate budget and aligning it with a creative, forward-thinking vision.

Making way for the greatest impact makers.

Three key goals were established from the start: modernize the space, maximize light, and of course, take advantage of the views. Following a winding creative process that required great patience and trust, the final design focused on utilizing budget for the greatest impact makers and then accepting some quirks. The exterior got a complete overhaul, starting with the decision to cover some front-facing windows–drawing attention from the street to the ocean and establishing a more modern feel. The back of the house was opened up almost entirely to beautiful, unobstructed ocean vistas and skylights were added to invite more light in. Interiors had fun with custom millwork and finishes, leaving lots of opportunity to fill the space with creative touches.

Principal architect: 

Caleb Johnson

Project architect: 

David Duncan Morris

Project team: 

Jason Colpitts, Jessica Jolin

General contractor: 

Woodhull of Maine

Project manager: 

Peter Floeckher

Cabinets: 

Derek Preble

Interior Designer: 

David Morris CJS

Select Furnishings:

Tracy Davis

Ready for a Project?

Join our mailing list

Sign up to receive our newsletter with project updates, details, and our latest news.