Duke

← Back to projects

Duke

This 1500 square foot cottage was built for a client looking for an open, efficient, “beachy” space. The exposed eave structure on the front gable is a classic cottage feature that looks like an embellishment, masking its actual functionality. A trio of weight-bearing brackets beneath the stairway bump-out add decoration, as do the rafter tails that crown a rear patio: they are the delicately shaped ends of the pickled white hemlock beams that slice through the living-dining-kitchen area, supporting the second floor.

Inside the home, the main carrying beam separates the kitchen from the living room and the dining room from the foyer, all of which are arranged to maximize daylight and allow for glimpses of the water view. Focal points, including a massive Carrara marble waterfall island and a ceramic tile backsplash that recalls a watercolor seascape, also help draw visitors into the gathering spaces.

  1. Caleb Johnson Studio, architect
  2. Woodhull Construction, builder
  3. Blacksmith: The Portland Forge
  4. Cabinets and casework: Sergey Fisenko
  5. Carpenter: Lavertu Construction
  6. Custom Dining Table: Gabriel Keith Sutton
  7. Electrician: MJ Electric
  8. Landscaper: Salmon Falls Nursery and Landscaping
  9. Metal Roofing: C.O. Beck & Sons Roofing and Sheet Metal
  10. Site Work: RL Morrison Excavating
  11. Tile Contractor:  Integrity Tile
  12. Timber Frame Contractor: Rockport Post and Beam
  13. Windows and Doors: Pinnacle Window Solutions
Caleb Johnson Architects + Builders, cedar shingles, outdoor driveway lighting, maine living, maine town home, family home, driveway design, entryway design details, cottage feel