Beach Break

← Back to projects

Beach Break

Striking a balance.

Only steps from the waves of Higgins Beach, this updated beachfront home takes full advantage of exciting ocean views, natural light, and classic coastal style. As the Maine base for a surfing family, the space required a balance between functionality and visual appeal. Higgins Beach design and building regulations presented an interesting set of challenges that led to creative, forward-thinking solutions.

Making waves.

With a rare, uninterrupted view of the ocean, the family requested as many windows as possible while maintaining privacy from the busy main street. Full-corner window units with minimum framing and structure to maximize panoramic views of the beach would satisfy. New foundation footings were added and piles were shored up, prepping the home for the next 100 years of beach life. Back and forth between the client, the Caleb Johnson Studio team, and the town kept plans in line with code—from roof slope to addition parameters and window percentage.

From beach to home.

Functionality was key in design and material preparation. A surfer’s house, it was essential the space withstand saltwater, sand, and all ocean elements. Maple flooring was chosen for its durability and natural character. A cleaning and storage room was added for easy rinsing of boards and wetsuits. The kitchen, a main thruway of the home, was kept simple and spacious. It takes notes from classic beach house style with clean, white tile paired with blue and rustic tones. In all, the home captures its family’s identity and the Higgins Beach lifestyle.

Design team:

Bud Angst, David Morris, Caleb Johnson

General Contractor:

RP Morrison

Ready for a Project?

Join our mailing list

Sign up to receive our newsletter with project updates, details, and our latest news.